SAD
0

Izvinjenje Rahma Emanuela zbog očevih komentara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef kabineta novoizabranoga američkog predsjednika Baracka Obame, Rahm Emanuel, izvinio se arapsko-američkoj grupi zbog komentara njegovog oca kojima se omalovažavaju Arapi.

Američko-arapski Komitet protiv diskriminacije poslao je pismo Rahmu Emanuelu u kome ga je pozvao da se distancira od komentara starijeg Eldera u intervjuu tiražnom izraelskom listu Maariv, javio je Reuters.

U intervjuu za Maariv otac Rahma Emanuela, Benjamin Emanuel, izrazio je uvjerenje da će postavljenje njegovog sina za šefa kabineta Bijele kuće biti dobro za Izrael.

„Očito je da će on uticati na predsjednika da bude za Izrael," citirao je list Benjamina Emanuela koji je istovremeno naglasio: "Zašto ne bi bio? Šta je on, Arapin? On neće prati podove u Bijeloj kući."

Dok neki politički analitičari smatraju da Rahm Emanuel, veteran demokratski kongresmen, ne bi trebalo da bude odgovoran za akcije svog oca, postoji i gledište da je izvinjenje neminovno.

"Rahm Emanuel je danas pozvao predsjednicu američko-arapskog Komiteta protiv diskriminacije Mary Rose Oakar, i izvinio joj se u ime svoje porodice i ponudio da se sastane s predstavnicima arapsko-američke zajednice u odgovarajuće vrijeme u budućnosti", kaže se u saopćenju iz ureda Rahma Emanuela.

Komitet je u saopćenju na svojoj internetskoj stranici iznio da je Rahm Emanuel rekao Mary Rose Oakar da je neprihvatljivo praviti takve komentare protiv bilo koje etničke ili vjerske grupe.