Svijet
0

Izručenje haških optuženika uprkos negativnom javnom mnijenju

FENA
Šef Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da se vlast neće obazirati na negativan odnos većine javnog mnijenja u Srbiji prema Haškom tribunalu i izručenju građana Srbije tom sudu, "već će tu obavezu dovršiti što prije".

"Ako bismo čekali da se promijeni odnos javnog mnijenja, plašim se da nikada ne bi ni završili ovaj posao, za koji, bar kada je u pitanju vlada i vladajuća koalicija, sigurno postoji politička volja da se ova stvar dovede do kraja", rekao je Ljajić na konferenciji za novinare.

Podsjetivši da više niko u svijetu ne postavlja pitanja da li u Srbiji postoji volja da se ta obaveza izvrši, Ljajić je naglasio da je „naš interes da to uradimo što prije“.

Odgovarajući na pitanje koje su to društvene okolnosti koje, prema riječima šefa BIA-e Radeta Bulatovića, ograničavaju hapšenje Ratka Mladića, Ljajić je kazao da je jedna od kočnica upravo odnos javnog mnijenja.

On je kao primjer naveo da se naknadnom rekonstrukcijom došlo do saznanja da je jedan od haških optuženika živio duže vrijeme u naseljenom mjestu, a "niko nije našao za shodno da prijavi iako je poznato da postoji potjernica i da je on na spisku lica koje traži i Haški tribunal, a samim tim i naše vlasti".

Tumačeći izjavu Bulatovića, kako je javio Tanjug, Ljajić je rekao da on ustvari očekuje od građana da pomognu u ovoj stvari.

"On (Bulatović) nije mislio na prosti oblik cinkarenja, već na činjenicu da su okolnosti bile takve da se većina javnog mnijenja realno protivila saradnji sa Haškim tribunalom i izručenju naših građana", objasnio je Ljajić.

Aktuelna vlast se, međutim, kako je istakao, neće rukovoditi tim anketama, niti čekati da se promijeni odnos javnog mnijenja, "već će morati da ovu stvar da dovrši".