Svijet
0

Izručen Rus koji se skrivao u srpskim manastirima

FENA
Ruski državljanin Valerij Kanaičev (43), koji je 1993. godine u Rusiji optužen za ubojstvo, nakon deset godina skrivanja po srpskim manastirima pod lažnim imenom, prošloga je tjedna izručen ruskim vlastima, piše beogradski dnevnik "Blic" od srijede.

Kanaičev, koji je u manastirima u Srbiji radio kao ikonopisac, u Rusiji je optužen da je u vlaku na liniji Moskva-Kijev ubio poznanika, a njegov leš izbacio iz vagona, te je otad u bijegu.

"Kanaičev je prvo pobjegao u Poljsku, a zatim u Bosnu, gdje je nekoliko godina bio na fronti, ratujući na srpskoj strani. U to vrijeme imao je lažnu putovnicu na ime Vjetislav Mirancev. U Bosni je bio do 1996. godine, kad ga je tamošnja policija osumnjičila za ubojstvo jednog ruskog vojnika, ali je uspio izbjeći uhićenje i prebjeći na teritorij Srbije", navodi izvor "Blica" iz MUP-a Srbije, te dodaje da je Kanaičev utočište našao u pravoslavnim manastirima, na Kosovu, Pirotu i u okolini Aleksinca, u kojima je počeo slikati ikone.

Najdulje se zadržao u manastiru Poganovo kod Pirota, u kojem je postao iskušenik. Medutim prošle jeseni pirotska policija ušla mu je u trag jer je posumnjala u identitet Rusa sa srbijanskom osobnom iskaznicom na ime Petra Stojanovića. Otisci prstiju su pokazali da je riječ o Kanaičevu za kojim je raspisana međunarodna tjeralica zbog ubojstva.

Kanaičev je u međuvremenu pobjegao iz manastira Poganovo, te je potom nađen u Beogradu, odakle je prošloga tjedna izručen Rusiji.