Svijet
0

Izraelski vojnici ubili vođu vojnog krila Fataha

FENA
Izraelski vojnici ubili su u ponedjeljak ujutro vođu vojnog krila Fataha, pokreta palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, u izbjegličkom logoru u Jeninu, na Zapadnoj obali, saopćili su palestinski izvori.

Mohammed Abu al-Heija ubijen je u sukobu s izraelskom vojskom u tom logoru koji je bio česta meta izraelskih vojnih akcija. Izraelska vojska (IDF) je rekla da su se vojnici našli na udaru vatre iz lakog oružja i da je potom bačena bomba na njih.

"Imao je pušku M-16 s teleskopom. Bačena je eksplozivna naprava i izraelski vojnici su se našli na udaru vatre," kazala je glasnogovornica izraelske vojske.

Dvadesetpetogodšnja žrtva smatrana je bliskim saradnikom Zakarije Zubeidija, jednog od glavnih zapovjednika Brigada mučenika Al-Aqse, povezanih s Fatahom.

Širom Zapadne obale uhapšeno je prošle noći šest Palestinaca za kojima se tragalo, a među njima članovi Hamasa, Islamskog džihada i Fataha.

Novi palestinski premijer Salam Fayyad upozorio je da bi izraelski upadi na Zapadnu obalu mogli da podriju napore Fataha da razoruža grupe koje nemaju dozvolu za nošenja oružja, prenijele su agencije.

Izraelski premijer Ehud Olmert najavio je u nedjelju da će izraelska vojska nastaviti obračun s palestinskim ektremistima usprkos najavi normalizacije odnosa s novom, vanrednom palestinskom vladom na Zapadnoj obali.

U toj vladi nema predstavnika radikalnoga islamističkog Hamasa koji je u junu silom preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, potisnuvši sigurnosne snage odane umjerenijem Fatahu.

Olmert je to rekao dan nakon što je u izraelskim zračnim napadima ubijeno sedam Palestinaca u Pojasu Gaze.

Izrael također traga za ekstremistima na Zapadnoj obali, uključujući i one koji pripadaju vojnom krilu Fataha.