Svijet
0

Izraelski vojnici ubili tjelohranitelja palestinskog pregovarača

FENA
Specijalne snage izraelske vojske ubile su u petak ujutro jednog od tjelohranitelja vođe palestinskog pregovaračkog tima Ahmeda Qureje, nepun dan nakon sastanka s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i pregovaračima u Jerusalemu.

Mutasem Sharif (22), član predsjedničke garde i Fataha, ubijen je ispred svoje kuće u Bituniji južno od Ramallaha na Zapadnoj obali. Neki izraelski mediji navode da je on zapravo bio bivši tjelohranitelj Qureje, nekadašnjeg palestinskog premijera.

Sharif je, kako tvrdi izraelska vojska, otvorio vatru na vojnike tokom akcije hapšenja i oni su uzvratili pucnjavom, ubivši ga. Vojska također navodi da je Sharif bio osumnjičen za krijumčarenje oružja za vojno krilo Fataha.

On je prvi operativac Fataha ubijen u periodu nekoliko mjeseci. Vojska sumnja da su snage Palestinske samouprave i Fataha umiješane u nekoliko najnovijih napada i pokušaja napada na Izraelce na Zapadnoj obali.

Neimanovani palestinski sigurnosni zvaničnik oštro je osudio ubistvo tjelohranitelja, naglasivši da je "Izrael još jednom dokazao kako ne želi da uspije primjena sigurnosnog plana Palestinske samouprave na Zapadnoj obali, niti stabilnost na toj teritoriji".

Izraelske snage ubile su u četvrtak najmanje osam palestinskih esktremista u tri odvojena incidenta u Pojasu Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa, uključujući i glavnog komandira Islamskog džihada u centralnom dijelu tog područja.

On je predvodio jedinicu za izradu raketa i eksplozvanih naprava za napade na jug Izraela, prenijeli su izraelski mediji.