Ukrali laptope
0

Izraelski vojnici osumnjičeni za krađu na brodu za Gazu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelska vojna policija uhapsila je izraelskog oficira osumnjičenog da je ukrao laptop kompjutere od aktivista s broda koji je 31. maja pokušao da probije blokadu pojasa Gaze, kada ga je presrela izraelska mornarica, javili su u četvrtak izraelski elektronski mediji.

Sumnja se da je oficir potom prodao kompjutere drugim oficirima, zapravo jednom prijatelju, a on ih je preprodao.

Tri oficira osumnjičena da su kupila kompjutere su pritvorena radi ispitivanja.

Oficir ranga prvog poručnika je navodno ukrao četiri do šest kompjutera od aktivista s najvećeg broda u konvoju od šest plovila koji su nosili pomoć Palestincima. Na tom brodu izbio je sukob između izraelskih mornaričkih komandosa i putnika, u kome je poginulo devet turskih propalestinskih aktivista.

Izraelski komandosi ukrcali su se na brodove u nastojanju da spriječe probijanje pomorske blokade Gaze i uplovljavanje u tu teritoriju koju kontroliše islamistički Hamas. Na brodu Mavi Marmara naišli su na jak otpor aktivista naoružanih metalnim šipkama i navodno suočeni s opasnošću po život, otvorili vatru. Aktivisti, međutim, tvrde da su komandosi odmah pucali čim su se spustili iz halikoptera.

Poslije hapšenja osumnjičenih kradljivaca, jedan visoki izraelski oficir je rekao da je istraga tek počela ali kako se sada čini pokazaće da se radi o sramotnom činu.

"To su vojnici koji ne shvataju šta njihova uniforma predstavlja", rekao je neimenovani oficir.

Izraelski radio je javio da su mobilni telefoni također ukradeni od aktivista. Portparol izraelske vojske potvrdio je da je vojna policija započela istragu ali je rekao da nije sasvim jasno da li su kompjuteri ukradeni baš od aktivista s Mavi Marmare.

Još u junu talijanski novinar, koga je izraelska vojska pritvorila nakon upada na konvoj, rekao je da je njegova kreditna kartica korištena za kupovinu, nakon što su je konfiskovale izraelske vlasti.