Svijet
0

Izraelski vojnici na udaru vatre kod sirijske granice

FENA
Izraelski vojnici našli su se u nedjelju na udaru prekogranične vatre dok su radili kraj granične ograde između Izraela i Sirije, ali povrijeđenih nije bilo, samo su meci pogodili nekoliko vozila.

Izraelska armija (IDF) žalila se zbog toga snagama Ujedinjenih nacija koje nadgledaju granično područje.

IDF je rekla da joj se čini kako sirijska armija nije umješana u incident i da su, najvjerovatnije, palestinski militanti ispalili metke u znak protesta zbog ofanzive Izraela u pojasu Gaze i da bi izazvali napetost na drugom frontu.

Prošle sedmice su iz Libana ispaljene rakete tipa "kaćuša" na sjever Izraela, kada su dvije osobe lakše ranjene. To je shvaćeno kao pokušaj da se Izrael uvuče u novi sukob.

Libanske vlasti su uhapsile sedam osumjičenih za ispaljivanje raketa, ali nisu objelodanile o kome se radi.

Izraelski vojni portparol potvrdio je u nedjelju da se "izraelska vojna snaga koja je obavljala posao kod ograde našla na udaru više metaka".

"Snage na terenu ispituju incident i žalba je poslata snagama Ujedinjenih nacija. Okolnosti incidenta su još nejasne", rekao je portparol.

Sirija nije odmah komentirala pucnjavu. Izrael je još zvanično u ratu s tom zemljom, javile su u nedjelju agencije.

Godine 1967. u šestodnevnom ratu, izraelska vojska je okupirala Golansku visoravan.

Izraelski mediji podsjećaju da je stanje osjetljivo, posebno duž granice Izraela i Libana gdje je prije sedmicu dana otkriven bunker na jugu kraj palestinskog sela, čiji su stanovnici navodno lojalni palestinskom Hamasu.

U bunkeru su nađene čak 34 rakete tipa "grad" i jedna rampa za ispaljivanje, ali nije korišten neko vrijeme. Izgleda da su posljednji koristili gerilci Hezbolaha za vrijeme rata protiv Izraela u ljeto 2006. godine.