Svijet
0

Izraelski tenkovi prešli granicu s Pojasom Gaze

FENA
Nekoliko izraelskih tenkova ušlo je u četvrtak u sjeverni dio Pojasa Gaze i zauzelo "odbrambene pozicije" unutar te palestinske teritorije, saopćio je glasnogovornik izraelske vojske, nakon učestalih raketnih napada palestinskih ekstremista na jug Izraela.

To je prvi ulazak tenkova u Pojas Gaze otkako je prije pola godine dogovoren prekid vatre u tome području. Izvori bliski izraelskoj vojsci su rekli da odluka o razmještanju tenkova sjeverno od grada Beit Lahije nije dio mogućeg šireg upada dublje u Pojas Gaze.

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni rekla je u četvrtak njemačkom kolegi da će u "odsustvu efektivnog plana međunarodne zajednice da zaustavi raketnu vatru, Izrael djelovati tako da okonča napade na svoje građane".

Ujedno je zatražila da Evropa jednoglasno osudi palestinske napade, izrazivši očekivanje da će EU učestvovati u diplomatskim naporima da se pucnjava zaustavi.

Dok je trajao osjetljivi prekid vatre, izraelski odbrambeni zvaničnici su sa zabrinutosčhu pratili jačanje radikalnoga islamističkog Hamasa, koji predvodi palestinsku vladu. Ta je organizacija, koju Izrael SAD i EU smatraju terorističkom, kako tvrdi izraelska strana, gomilala oružje i sada bi mogla da ga iskoristi.

Hamasovci su obnovili raketiranje južne izraelske teritorije u trenutku eskalacije unutrašnjih sukoba s rivalskim Fatahom, prenijele su agencije.

Na područje pograničnog grada Sderota u četvrtak ujutro je palo sedam raketa, od toga jedna na srednju školu, lakše povrijedivši dvoje ljudi.

Zbog toga je izraelski premijer Ehud Olmert u srijedu uvečer odlučio da se vojska pripremi za oštre i ozbiljne mjere kako bi se spriječili novi napadi.

Radio Izrael je u četvrtak javio da je izraelsko ministarstvo odbrane počelo evakuirati neke stanovnike Sderota na sjever zemlje.

Olmert se protivi evakuaciji iz tog grada, u kome inače živi ministar odbrane Amir Peretz, koji je predložio da više stanovnika bude odvedeno radi "odmora" od raketnih napada koji se povremeno nastavljaju u posljednjih pet dana.

"Izrael neće biti u stanju da se suzdržava kada su njegovi građani ciljani i zato je odlučeno da se odgovori oštro", rekao je Olmert nakon sastanka s pojedinim ministrima i šefom vojske.

Izraelski obavještajci procjenjuju da Hamas zaista namjerava pojačati napade protiv Izraela, u uvjerenju da bi možda borba protiv zajedničkog neprijatelja mogla ujediniti Palestince.