Svijet
208

Izraelski restoran nudi popust svim Jevrejima i Arapima koji sjednu skupa

Klix.ba
Jedan restoran u Izraelu ponudio je popust od 50 posto svim Jevrejima i Arapima koji se odluče dijeliti hljeb.

"Bojite se Arapa? Strah vas je Jevreja? Kod nas ne postoje ni jedni ni drugi. Kod nas postoje samo ljudi! Nudimo vam ukusan humus (tradicionalno arapsko jelo) i svjež falafel (tradicionalno jevrejsko jelo), bilo da ste Arapin, Jevrej, kršćanin ili Indijac", pisalo je na Facebook profilu Hummus Bara koji se nalazi u gradu Kfar Vitkin.

Vlasnik restorana rekao je kako je još od samog otvaranja veoma uspješan, te da su već prvog dana poslužena tri stola za kojim su sjedili pripadnici oba naroda. U znak podrške, neki od gostiju za miješanim stolovima platili su punu cijenu hrane.

"Mnogi ljudi vidjeli su naš status na Facebooku i najavili su dolazak kako bi nas podržali. Neki Arapi dolaze sa jevrejskim prijateljima, a neke jevrejske porodice dolaze i same. Uglavnom svi imaju pozitivno mišljenje", rekao je vlasnik restorana Kobi Tzafrir.

Iako je posebna ponuda trebala važiti samo jedan vikend, pozitivan ishod koji je izazvala nagnao je vlasnika da je nastavi i u budućnosti.

Podsjećamo, u Izraelu posljednjih dana vlada veliko nasilje između Palestinaca i izraelskih vlasti. Naime, u tom nasilju u proteklom mjesecu ubijeno je najmanje 45 ljudi.