Svijet
0

Izraelski premijer podnio ostavku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Ehud Olmert, umiješan u korupcijskim aferama, objavio je u nedjelju svoju ostavku nakon izbora ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni na čelo stranke na vlasti Kadima.

"Odlučio sam da napustim funkciju premijera izraelske vlade", izjavio je Olmert na otvaranju sedmične sjednice vijeća ministara, u direktnoj najavi koju su prenosili izraelski mediji.

Ehud Olmert , ipak, nije precizirao kada će dostaviti pisanu ostavku predsjedniku Shimonu Peresu. Tek nakon prijema ostavke zvanično se pokreće proces premijerovog nasljednika, javio je u nedjelju AFP.

U očekivanju imenovanja novoga premijera ili održavanja prijevremenih izbora, Olmert će ostati na vlasti na čelu prijelazne vlade.

Predsjednik, nakon prijema pismene ostavke, ima rok od sedam dana da konsultira šefove 13 stranaka zastupljenih u parlamentu i da imenuje poslanika najbolje plasirane stranke da formira vladu.

Livni, koja je naslijedila Olmerta na čelu Kadime, stranke na vlasti, ima sve šanse da bude izabrana da sastavi novi vladin kabinet.