Ahmet Davutoglu
0

"Izraelski napad podriva bliskoistočni mirovni proces"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Smrtonosni upad izraelskih komandosa na brodove koji su nosili humanitarnu pomoć u pojas Gaze imaće dugoročno negativne posljedice na bliskoistočni mirovni proces, izjavio je u utorak u Washingtonu ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

Davutoglu, koji boravi u posjeti SAD-u, rekao je da će posljednja dešavanja zamrznuti napore Ankare da obnovi pregovore Sirije i Izraela, prenosi Reuters.

  • Kako možemo da se oslonimo na uvjerenje da imamo saradnika koji želi mir kada on ne poštuje građane prijateljske zemlje, kazao je on novinarima.

Šef ruske diplomatije je na jutrošnjem sastanku s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton zatražio da SAD jasno osude izraelsku akciju, rekavši da je Turska razočarana dosadašnjim reakcijama Washingtona.

  • Neki naši saveznici još nisu spremni da osude akcije Izraela. Očekujemo punu solidarnost. To ne bi trebalo da bude izbor između Turske i Izraela, već izbor između ispravnog i pogrešnog, kazao je Davutoglu.

Devet civila je ubijeno, najmanje 30 povrijeđeno, a na stotine njih uhapšeno, kada su izraelske snage u ponedjeljak napale flotilu koja je nosila humanitarnu pomoć iz Turske u pojas Gaze.

Davutoglu je istakao da će zatražiti podršku SAD-a za hitno i bezuslovno oslobađanje svih onih koji su uhapšeni u prepadu.

Prema njegovim riječima, Turska će tražiti i od NATO-a da se izjasni s obzirom na to da je napad izveo Izrael, koji nije član Alijanse, na građane države članice NATO-a.

Incident je izazvao osude širom svijeta, a Ujedinjene nacije su pozvale na provođenje nezavisne istrage kojom je potrebno utvrditi šta se dešavalo kada su izraelski komandosi upali na brod i ubili civile.