Svijet
41

Izraelski mladići ne žele u vojsku: Dosta nam je ubijanja i nasilja

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Veliki broj izraelskih tinejdžera, koji će uskoro biti regrutovani u izraelsku armiju, u pismu koje je upućeno premijeru Izraela Binyaminu Netanyahuu, a dostavljeno izraelskim medijima, saopćili su svoju namjeru da odbijaju služenje vojnog roka u oružanim snagama Izraela (IDF).

“Otpor služenju vojnog roka ima za cilj da pokaže naš protest zbog nastavka okupacije u Judeji i Samariji, odnosno Zapadnoj obali, i miješanja vojske u civilni život, što dodatno učvršćuje šovinizam, militarizam, nasilje, nejednakost i rasizam”, naveli su organizatori protesta.

Tako Jerusalem Post piše da se u pismu navodi da vojne operacije udaljuju Izraelce od pronalaženja diplomatskog rješenja i postizanja mira, pravde i sigurnosti.

"Odbijanje služenja vojnog roka je jedan od načina da izrazi protivljenje nepravdi počinjenoj od strane nas i u naše ime svaki dan”, rekao je jedan od potpisnika pisma Mandy Kartner iz Tel Aviva.

Shaked Harari iz Bat Yama, koji živi u blizini Tel Aviva, istakao je da on i njegovi drugovi odbijaju da budu "topovsko meso u rukama izraelske vojske".

Inače, potpisnici pisma su poručili da je ono pisano i u znak solidarnosti s ultraortodoksnom i arapskom omladinom koja odbija da služi vojni rok.

U pismu se poziva sva izraelska omladina da pažljivo preispita značaj služenja vojnog roka u izraelskoj vojsci.

Služenje vojske u Izraelu je obavezno, za mladiće tri i za djevojke dvije godine. Od vojnog roka oslobođeni su bili ultraortodoksni Jevreji da bi mogli da se posvete vjerskim obavezama, ali aktuelna vlada Izraela nastoji da sve mlade Izraelce regrutuje.

Vojna služba je veoma emotivno pitanje za Izraelce, od kojih većina počinje trogodišnju vojnu služu kada napuni 18 godina. Mnogi su dio rezervnih snaga.