Svijet
0

Izraelski ministar odbrane: Obamina administracija neće trajati vječno

FENA
Izraelski ministar odbrane Moshe Ya'alon izjavio je da Sjedinjene Države blokiraju gradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, ali je dodao kako se nada da je odgoda "privremena" jer Obamina administracija "neće trajati vječno".

Obraćajući se učenicima jevrejske vjerske škole na Zapadnioj obali, Ya'alon je izjavio kako izraelska vlada želi da gradi dodatne stambene jedinice za jevrejske doseljenike ali da zbog globalnih kritika, posebno američkih, vlada mora pokazati suzdržanost.

"Uistinu bih volio odobriti planove za gradnju novih zgrada, ali trenutno to pitanje izaziva reakciju, prvenstveno Amerikanaca, za kojom slijede prijetnje s raznih strana. Mi smo stoga veoma oprezni kako ne bismo previše zatezali", kazao je Ya'alon.

"Ova američka administracija, ipak, neće trajati vječno i nadam se da je ovo privremeno", dodao je.

Njegove izjave, objavljene u srijedu na Izraelskom vojnom radiju, povećavaju rizik od ponovnog izbijanja napetosti između Izraela i SAD-a oko gradnje naselja na Zapadnoj obali, prenosi Xinhua.

SAD se protive širenju naselja na osnovu tvrdnji da to ometa napore na postizanju rješenja po principu dvije države.

Napetosti između izraelskog ministarstva odbrane i Obamine administracije porasle su u oktobru, dok je administracija odbila odobriti Ya'alonove susrete s visokim zvaničnicima tokom njegove posjete Washingtonu, nakon što je Ya'alon nazvao američkog državnog sekretara Johna Kerryja "opsesivnim i mesijanskim".

Izrael je u ovoj godini odobrio izgradnju hiljade stambenih jedinica na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu - teritorijama koje je okupirao tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine.

Nikakvi novi stambeni projekti nisu odobreni od sastanka u oktobru između Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, sudeći po Peace Now, izraelskoj posmatračkoj grupi koja se protivi gradnji naselja. Gradnja ranije odobrenih naselja ipak je nastavljena.