Svijet
0

Izraelski komitet odobrio oslobađanje 256 palestinskih zatvorenika

FENA
Izraelski međuministarski komitet odobrio je u utorak spisak od 256 palestinskih zatvorenika, od kojih šest žena, koji treba da budu oslobođeni, objavio je glasnogovornik izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

"Komitet se jutros sastao i odobrio spisak od 256 zatvorenika koji bi trebalo biti oslobođeni u petak. Imena šest žena su dodata kao gest dobre volje upućene palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu", rekao je David Backer.

U ponedjeljak je Olmert saopćio Abbasu, tokom susreta u Jerusalemu, odluku o oslobađanju 250 palestinskih zatvorenika, uglavnom pripadnika Fataha.

Ukupno, oko 11.000 Palestinaca se nalazi u zatvorima u Jerusalemu.

Ova mjera ima za cilj da ojača predsjednika Abbasa u odnosu na islamiste Hamasa, koji su preuzeli kontrolu nad Pojasom Gaze polovinom juna.

Druga ličnost Narodnog fronta za oslobođenje Palestine Abdelrahim Malluh nalazi se među zatvorenicima koje Izrael namjerava osloboditi, saopćili su palestinski dužnosnici.

Malluh je također pripadnik Izvršnog komiteta PLO-a, na čelu s Abbasom, koji je 2004. osuđen na devet godina zatvora jer je priznao da pripada terorističkoj organizaciji odgovornoj za protuizraelske napade.