The Guardian
0

Izraelski izbori i svijet

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski dnevnik The Guardian jedan od redakcijih komentara posvećuje u utorak parlamentarnim izborima u Izraelu, čije je glavno pitanje, smatraju analitičari, mir na Bliskom istoku.

Ako je alternativa vlada stranke Kadime aktuelne šefice diplomatije Tzipi Livni i kabinet koji bi vodio opozicijski desničarski Likud Benjamina Netanyahua, onda bi, piše Guardian, američki, arapski i evropski lideri morali da, i pored bolnog gubitka ljudskih života u Gazi, privatno i bez pretjeranog entuzijazma podrže Tzipi Livni i njezinu Kadimu.

Kada treba birati između čelnice koja je sav svoj politički kapital uložila u pregovore s palestinskim vođama i čovjeka poput Netanyahua, koji još uvijek vjeruje u veliki Izrael, smatra Guardian, oklijevanju nikako nema mjesta.

Financial Times smatra da je bilo lako predvidjeti da će žestoki juriš na Gazu težište izraelske politike gurnuti udesno.

Šanse da Izrael zacrta jasan izlaz iz postojećeg ćorsokaka u koji su zapali odnosi s Palestincima sasvim su neizvjesne a nije jasno ni da li izraelski lideri, pa i građani, baš to i žele. Izrael će i pored toga, smatra Financial Times, na kraju krajeva morati odlučiti da li želi mir.

Plan Arapske lige, kojim se nudi potpuni regionalni mir ako se Izrael povuče s okupiranih arapskih teritorija, i dalje je na stolu. Predsjednik SAD-a Barack Obama je u intervjuu za jednu arapsku televiziju posebno pohvalio upravo taj plan.

Sigurnost za Izrael i pravda za Palestince su dostižni, ali samo ako Amerika konačno shvati da nije ni u njezinu ni u izraelskom nacionalnom interesu da dozvoljava izraelsku kolonizaciju arapske zemlje, zaključuje Financial Times.