Rat na pomolu
0

Izraelski brodovi u Suecu pripremaju napad na Iran

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelske ratne brodove koji su u utorak plovili kroz Suecki kanal, deset dana nakon što je njime prošla izraelska podmornica, koja može da izvede napad nuklearnom raketom, treba shvatiti kao pripremu za napad na Iran, izjavio je jedan izraelski odbrambeni zvaničnik za londonski Times.
  • Tu pripremu bi trebalo ozbiljno shvatiti. Izrael investira vrijeme da se pripremi za složenost napada na Iran. Ti manevri su poruka Iranu da će Izrael preduzeti akciju zbog njegovih prijetnji, rekao je neimenovani zvaničnik, prenijeli su izraelski mediji.

Prije dva dana dva izraelska ratna broda tipa Saar 5, najsavršenija koje posjeduje izraelska armija, su preplovila Suec do Crvenog mora. Arapski izvori su rekli da se radi samo o vježbi. Pomenuti zvaničnik je istakao da nije slučajno da Izrael izvodi takve manevre javno.

  • To nije tajna operacija. To je nešto što je objavljeno i što će pokazati izraelske sposobnosti, ukazao je on, pomenuvši tajne vježbe zračnih snaga iznad Grčke i Gibraltara, prošle godine.

Times navodi i u srijedu najavljenu vježbu protivraketnog sistema Arrow u saradnji Izraela sa SAD-om iznad Tihog okena.

Pretpostavlja se da bi u slučaju napada na Iran, izraelski brodovi prošli kroz Suec. Iako su izraelski brodovi i ranije prolazili kroz kanal, ono što se dešava ovih dana uslijedilo je poslije pauze od najamanje 12 mjeseci.

Šef egipatske diplomatije Ahmed Aboul Geit potvrdio je prolaz brodova, naglasivši da na osnovu sporazuma Kaira s Jerusalemom izraelska mornarica ima dozvolu za to. On je, međutim, odbio da spekuliše da li se radi o upozorenju Iranu ili nekom drugom.

Jedan izraelski diplomata rekao je Times-u da Izrael jača veze s određenim arapskim zemljama koje isto tako brinu zbog razvoja iranskog nuklearnog programa. Posebno je pomenuo podijeljeno zajedničko nepovjerenje prema Iranu između Izraela i Egipta. Izrael ima i drugi razlog da bude prisutan u Crvenom moru jer ulaže napore da zaustavi krijumčarenje oružja iz Irana u pojas Gaze.

Izraelski mediji također prenose da je zapravo na pomolu dogovor Izraela i zapadnih lidera koji bi pružio međunarodnu podršku za izraelski udar na iranska nuklearna postrojenja, u zamjenu za ustupke u mirovnim pregovorima.

Jedan britanski zvaničnik, koga citira list, rekao je da bi takvo razumjevanje omogućilo napad Izraela u roku od godine. Izrael bi bio spreman na ustupke prema na formiranju palestinske države i jevrejskih naselja na Zapadnoj obali u zamjenu za podršku za napad".

  • Izrael je odabrao da stavi iransku prijetnju ispred naselja, rekao je visoki evropski diplomata.