Svijet
0

Izraelski avioni bombardovali ciljeve u Gazi

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izraelski borbeni avioni napali su prošle noći četiri cilja u pojasu Gaze u odgovoru na raketu koja je pala na otvoreno područje blizu grada Ašdoda na jugu Izraela.

Meta napada bila su tri mjesta terorističke aktivnosti u centralnom dijelu pojasa i jedno stovarište oružja na jugu i potvrđeni su direktni pogoci, saopćio je vojni portparol.

"IDF (izraelska odbrambena armija) neće tolerisati ni jedan pokušaj da se povrede izraelski civili i vojnici i nastaviće da operiše snažno i odlučno protiv svakoga ko koristi teror protiv države Izrael. Teroristička organizacija Hamas je jedina odgovorna za svu terorističku aktivnost koja potiče iz pojasa Gaze", navedeno je u vojnom saopćenju.

Raketa tipa "grad", koja je prethodno pala u Izrael nije nikoga povrijedila ali je nekolicini osoba ukazana pomoć zbog pretrpljenog šoka. Granica Izraela s pojasom Gaze bila je uglavnom mirna otkako je s Hamasom indirektno dogovoren prekid vatre krajem augusta.

Za sada nije jasno koja je palestinska organizacija ispalila raketu, a izraelski obavještajni zvničnici vjeruju da Hamas nije zainteresovan za eksalaciju, nakon uspjeha u razmjeni stotina zatvorenika za jednog otetog izraelskog vojnika.

Izraelski zvaničnici vjeruju da iza napada stoji neka mala organizacija koja se ne slaže s trenutnom politikom hamasovaca u pojasu Gaze.