Svijet
12

Izraelski avioni bombardovali 29 meta u Gazi

Tanjug
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski borbeni avioni napali su sinoć 29 palestinskih meta u pojasu Gaze u odgovoru na baražnu raketnu vatru na jug Izraela, saopćila je armija.

Palestinski očevici su rekli da su pogođene baze Hamasa i vojnog krila Islamskog džihada, koje je ispaljivalo rakete.

Izrael je u međuvremenu zatvorio granične prijelaze s pojasom Gaze. Ranije je više od 30 raketa palo u Izrael, a neke su pogodile naseljena mjesta, dok je najmanje tri presreo raketni štit "gvozdena kupola."

Bilo je to najžešće raketiranje od novembra 2012. godine, kada je izraelska vojska osam dana bombardovala pojas Gaze u odgovoru na pojačano raketiranje.

Islamski džihad je u srijedu ispaljivao rakete u znak odmazde za ubistvo tri svoja pripadnika u izraelskom zračnom udaru u utorak. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da će Izrael odgovoriti velikom silom protiv svakoga ko prijeti sigurnosti te zemlje.

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon rekao je da Izrael smatra Hamas odgovornim za svaku eskalaciju nasilja i zaprijetio da će platiti visoku cijenu. Hamas je isto tako prijetio, istakavši da su rakete u srijedu ispaljene u odgovoru na agresiju, ali da ne znače da je to propast dogovora o prekidu vatre, prenio je BBC.

U saopćenju armije kasno u srijedu je rečeno da su nađeni ostaci čak 60 raketa. Očevici su rekli da su izraelski avioni bombardovali širom pojasa Gaze.

-U odgovoru na jak raketni napad koji je pogodio Izrael ranije sinoć izraelske zrakoplovne snage su gađale 29 terorističkih meta u pojasu Gaze. Potvrđeni su direktni pogoci - navedeno je u saopćenju.