Gaza
0

Izraelski avion izveo prvi napad prvog dana primirja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski borbeni avion napao je u nedjelju rampe za ispaljivanje raketa u Pojasu Gaze nakon što je najmanje šest raketa palo na jug Izraela usprkos proglašenju jednostranog prekida vatre.

"Pogodili smo rampu koja je ispalila rakete na Izrael", rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

Izraelski vojnici i naoružani "hamasovci" razmjenjivali su u nedjelju i vatru na sjeveru Pojasa Gaze.

Vojska je saopćila da su "hamasovci" otvorili vatru na vojnike pokraj izbjegličkog logora Jabaliya. Vojnici su uzvratili i pogodili grupu Palestinaca, dodaje se u saopćenju. Među pripadnicima vojske nije bilo ranjenih.

Najmanje sedam raketa tipa „grad“ palo je iz Pojasa Gaze na jug Izraela ubrzo nakon što je izraelski premijer Ehud Olmert u subotu uvečer u Tel Avivu, 22. dana ofanzive, saopćio odluku o prekidu vatre.

Ni u subotu uvečer ni u kasnijem raketiranju u nedjelju ujutro, povrijeđenih nije bilo.

Olmert je objavio da je izraelski sigurnosni kabinet glasao za prekid vatre koji je stupio na snagu u dva sata po lokalnom vremenu.

Izraelski vojnici ubili su u nedjelju jednog Palestinca, koji je prva žrtva na obje strane od jednostranog prekida vatre, proglašenog sinoć u Izraelu, saopćila je palestinska hitna pomoć.

Prekid vatru je stupio je na snagu u dva sata po lokalnom vremenu. Palestinac je ubijen u području odakle su militanti ispaljivali mine, pokraj Khan Yunisa na jugu i identificiran je kao civil.

Vojnici su navodno uzvratili vatru i pogodili grupu naoružanih ljudi, objavila je vojska koja je angažirala i artiljeriju i borbeni avion. Nijedan vojnik nije ranjen u razmjeni vatre.

Glasnogovornik izraelske vojske tvrdi da su vojnici otvorili vatru prema pravilima službe, ponovivši da će svaki napad na vojnike biti dočekan oštrim odgovorom.

Sukobi su izbili nakon što su zvaničnici Hamsa kasno sinoć saopćili da zadržavaju pravo da se usprotive Izraelu svim sredstvima ako se izraelska vojska ne povuče iz Pojasa Gaze i ne ukine blokadu toga područja.

Jedan od ciljeva ofanzive nazvane "Čvrsto olovo" bio je da se zaustave prekogranični raketni i minobacački napadi palestinskih ekstremista.

Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, prenose agencije, najavio je da će nastaviti da se bori dokle god se izraelski vojnici ne povuku iz tog pojasa.