Svijet
0

Izraelske zračne snage vježbaju za mogući napad na Iran

FENA
Izraelske zračne snage obučavaju se za duge letove, uključujući u punjenje rezervoara u zraku, u okviru priprema za moguće napade na iranske nuklearne ciljeve, piše u petak tiražni izraelski dnevnik "Maariv".

Obuka, zapravo, traje već duže vrijeme ali je tek sada dozvoljeno da se objave neki detalji.

Izraelske obavještajne službe procjenjuju da će čitav Bliski istok početi grozničavu trku u nuklearnom naoružanju u onom trenutku kada Iran prijeđe tačku s koje nema povratka u naporima da razvije svoj nuklearni program.

Očekuje se da će Egipat i Saudijska Arabija predvoditi takvo nadmetanje.

Izrael i Sjedinjene Države vjeruju kako je cilj Irana da razvije nuklearno oružje.

Teheran to, međutim, poriče tvrdeći da razvoj nuklearnog programa služi za proizvodnju energije. Lideri jevrejske države smatraju Iran svojim najvećim neprijateljem.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ranije je pozvao da Izrael bude zbrisan s mape svijeta. On je također označio mitom holokaust u Drugom svjetskom ratu, u kome je poginulo šest miliona Jevreja.

Krajem ove godine SAD i Izrael će zajednički procijeniti uticaj ekonomskih sankcija na Iran, navode izraelski mediji. Washington će potom odlučiti kako da se nastavi bitka protiv iranskih nuklearnih težnji.

Izrael je 1981. godine bombardirao irački nuklearni reaktor Osirak u izgradnji kraj Bagdada. Time su zaustavljene ambicije tadašnjega iračkog predsjednika Saddama Husseina da napravi atomsku bombu.

Napad na Iran bio bi, kako ocjenjuju analitičari, mnogo veći zalogaj za Izrael zbog udaljenosti dviju država i činjenice da su iranska nuklearna postrojenja raštrkana širom zemlje, a neka su ispod njezine površine.