Svijet
0

Izraelske trupe duboko u pojasu Gaze

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hiljade trupa izraelske vojske uz podršku brojnih tenkova i helikoptera okružili su najveći grad u pojasu Gaze. Napadi na ovoj teritoriji nastavljeni su iz zraka, a od nedjelje i s kopna. Pripadnici Hamasa mogli bi se pojaviti na mirovnim pregovorima u Egiptu, čime bi se pokrenulo pitanje kraja desetodnevne izraelske okupacije.

Kopnene snage Izraelaca nakon višesatnih napada u toku noći sa nedjelje na ponedjeljak prešle su u sjevernu zonu, saznaje Reuters. U Gaza Cityju tenkovska paljba odnijela je živote majke i troje djece. Zračni napadi usmrtili su jednog muškarca, objavili su medicinari.

Sve je više poginulih Palestinaca, a izraelske snage zatražile su od tamošnjeg stanovništva da napusti svoje domove.

I dalje se širom Bliskog istoka održavaju protesti, osuđuju ratna dejstva u pojazu Gaze i traži njihov što skoriji kraj.

Glasnogovornica policije u Gazi izjavila je da je iz zraka bombardovano više od 30 meta, uključujući domove pripadnika Hamasa.

Izraelski mediji objavili su da su u potrazi za Hamasovim vojnicima i da se ta potraga vrši od jedne kuće do druge.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon ponovo je zatražio izvještaje s Bliskog istoka, istakavši kako je zabrinut za humanitarnu situaciju u Gazi.

Dosad je poginulo najmanje 517 Palestinaca, od čega je 40 posto civila, podaci su Ujedinjenih nacija. Samo u nedjelju ubijene su 42 osobe.