Tenkovi i kamioni u pokretu
502

Izraelske snage krenule ka granici Gaze, moguća kopnena ofanziva

FENA
Foto: AFP
Izraelske snage kreću prema Gazi (Foto: AFP)
Izraelske snage krenule su prema granici pojasa Gaze, što se smatra uvodom u moguću kopnenu ofanzivu.

Najmanje 12 kamiona s tenkovima i oklopnim vozilima primjećeno je kasno u četvrtak navečer kako se kreće ka graničnom području, kao i autobusi s vojnicima, javio je AP.

Vojni zvaničnici navode da su ovi potezi pripreme za moguću kopnenu operaciju, ali da za sada nije donijeta nikakva odluka, prenosi AP.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak je najavio da je odobrio mobilizaciju rezervista, a izraelska vojska da bi čak 30.000 moglo da bude mobilisano.

Izraelske vazduhoplovne snage otpočele su u srijedu operaciju protiv ekstremista u pojasu Gaze, da bi zatim uslijedila raketna paljba iz pojasa Gaze na izraelsku teritoriju, podsjeća Tanjug.

Palestinski ekstremisti su pokušali da pogode Tel Aviv raketama, a za ovaj napad odgovornost je preuzela grupa Islamski džihad, navodeći da su ispaljene iranske rakete.

  • Brigade Kuds (Jerusalem) pogodile su okupirani grad Tel Rabea (Tel Aviv) raketom fadžr - 5 izazvavši veliku eksploziju da potrese grad, navedeno je u saopćenju.

Stanovnici Tel Aviva su nastojali da se sklone nakon što su se začule sirene, upozoravajući ih na prijetnju, prvi put nakon dvije decenije, ali žrtava i štete nije bilo.

Jutros je u palestinskom raketnom napadu na jug Izraela ubijeno troje Izraelaca, dok je 15 Palestinaca poginulo u dva dana izraelskih vazdušnih napada na Gazu.

Barak je istakao da "ova eskalacija ima cijenu koju će druga strana platiti", prenosi BBC.

Palestinski premijer u Gazi Ismail Hanije iz Hamasa osudio je, kako je rekao, "izraelski svirepi napad".

"Mi ovdje u Gazi ćemo ostati čvrsti i nepoljuljani. Mi ćemo odbaciti agresiju", naglasio je on u televizijskom obraćanju Palestincima.