Svijet
0

Izraelske novine javile da je Sharon otvorio oči

FENA
Izraelski mediji javili su u ponedjeljak da je premijer Ariel Sharon nakratko otvorio oči, prvi put otkako je pretrpio moždani udar 4. januara, ali je bolnica koja ga liječi saopćila kako je on samo pokrenuo očne kapke i da je značaj tog pokreta nejasan.

Web site novina Yediot Ahronot javio je da je Sharon otvorio oči dva puta u ponedjeljak. U jednoj prilici, nakon što mu je pušten snimak glasa njegovog unuka, premijerove oči su zasuzile, on je trepnuo, i brzo je otvorio oči, navodi se na web siteu. One su se, međutim, zatvorile prije nego što su doktori ušli u njegovu sobu, dodaje se u izvještaju, prenosi AP.

Jerusalemska bolnica Hadassah navodi u saopćenju da izvještaji proizlaze iz "utisaka njegove porodice o pokretima njegovih očnih kapaka čiji je medicinski značaj nejasan".

Dr. Anbthony Rudd, specijalist za moždane udare u londonskoj bolnici St. Thomas, izjavio je kako pokreti očiju - uključujući otvaranje očiju - nisu značajan napredak.

"Koma nije apsolutno stanje 'sve ili ništa'. Postoje razne faze. Moguće je da je njegova koma za zrnce popustila. To nije dramatičan pomak", izjavio je dr. Rudd.

Uzimajući u obzir dužinu trajanja kome, "čovjek bi ipak trebao biti pesimist", kazao je. "Ukoliko on otvori oči kao reakciju na nečiji govor upućen njemu, to znači da će to biti jednostavno ista reakcija poput one na snažnu stimulaciju bola", kazao je.