Svijet
5

Izraelska vojska svake četiri i po minute baci najmanje jednu bombu na Gazu

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee izjavio je da izraelska vojska svake četiri i po minute baci najmanje jednu bombu na teritorij Gaze.

“U Gazi smo bombama, u najvećem djelu, pogodili infrastrukturu koja pripada Hamasu. Svake četiri i po minute bacimo jednu bombu. Do sada smo gađali 1.100 ciljeva ali imamo još mnogo ciljeva koje moramo pogoditi”, rekao je Adraee.

S druge strane, izraelska vojska je na grad Bi’rus-Seba u Gazi bacila 20 raketa koje su uništile mnoge kuće na tom području.

U napadima izraelske vojske na Gazu od početka sedmice je ubijeno 98 osoba dok je 594 ranjeno.

Organizacija islamske kooperacije (OIC) zatražila je vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) zbog izraelskih napada na Gazu.

OIC je zatražio i vanredni sastanak Vijeća UN-a za ljudska prava, a također, je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi napade Izraela.

Tenzije između Palestinaca i Izraelaca su se produbile nakon što su 12. juna nestala trojica Jevreja na Zapadnoj Obali. Izraelske vlasti su tvrdile da su Palestinci oteli Jevreje čija su beživotna tijela kasnije pronađena na Zapadnoj Obali.

Grupa Jevreja je 2. jula u mjestu Suafat na sjeveru Jerusalema u ranim jutarnjim satima otela je 17-godišnjeg palestinskog mladića Muhammeda Huseyina Ebu Hudayra. Njegovo beživotno tijelo je pronađeno kasnije.