Pojas Gaze
0

Izraelska vojska steže obruč oko naseljenih mjesta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sedamnaestog dana ofanzive Izraela na pojas Gaze, izraelske kopnene snage su se danas sasvim približile gusto naseljenim dijelovima te palestinske teritorije, a broj ubijenih Palestinaca raste u sata u sat i već je dostigao 909, dok je bezmalo 3.700 ljudi ranjeno.

Izraelski vojnici se približavaju ne samo gradu Gazi nego i drugim urbanim centrima u pojasu.

Na granici se gomila hiljade izraelskih rezervista, obučenih i spremnih da u pojas uđu u većem broju ako dobiju naredbu. Za to vrijeme zrakoplovne snage, artiljerija i borbeni brodovi dejstvuju i samo tokom dana pogođeno je više od 60 meta.

Hamasovci su odgovorili sa više od 30 raketa na jug Izraela, od kojih su neke bile dugometnije i pale dublje u Izrael.

I pored razgovora o prekidu vatre, u kojima je glavni posrednik Egipat, detalji eventualnog dogovora tek treba da se razrade jer svaka strana ima drugačije prioritete.

Predstavnici Hamasa su u Kairu nastavili razgovore započete jučer, dok je zvaničnik izraelskog ministarstva odbrane bio u Egiptu u petak.

Odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert izrazio je ranije danas nadu da će se ofanziva uskoro okončati ali ne dok ne prestane raketiranje južnih izraelskih gradova i sela.

Koordintor UN-a za hitnu humanitarnu pomoć John Holms je u New Yorku oštro kritikovao nasilje zbog kojeg civili toliko pate.

Palestinski bolnički izvori naveli su da su 42 posto ubijenih Palestinca, odnosno skoro njih 400, žene i deca. Na izraelskoj strani je poginulo 13 ljudi, uključujući troje civila.

Izraelska strana dovodi u sumnju palestinske podatke o žrtvama jer tvrdi da je ubijeno na stotine boraca Hamasa u ofanzivi koja je počela 27. decembra vazdušnim udarima, a 3. januara prerasla u kopnene sukobe.

Holms je također pozvao Izrael da produži svakodnevni prekid vatre, mjeru koja je uvedena u četvrtak na duže od dosadašnjih tri sata, kako bi se isporučilo više humanitarne pomoći, hrane i goriva.

"Mi smo više puta rekli da je jedini način na koji možemo da radimo kako valja cjelodnevni, 24-časovni prekid vatre. Tri sata nije dovoljno jer dok uđemo i odemo negdje, već moramo da izađemo (iz pojasa)", rekao je Holms, naglasivši da, zapravo, nema vremena da se uradi bilo šta korisno.

U međuvremenu se na protestima širom svijeta čuju pozivi da se sukob okonča.

Iako Izrael tvrdi da su meta napada samo naoružane grupe unutar pojasa Gaze, civili su uhvaćeni u unakrsnoj vatri, sudeći po broju mrtvih i ranjenih.

U Izraelu je, međutim, postojala podrška ofanzivi jer se smatralo da se radi o pravednom ratu, imajući u vidu da se izraelska vojska i jevrejski naseljenci povukli iz pojasa Gaze još u leto 2005. godine, a palestinski ektsremisti su nastavili da ispaljuju rakete preko granice, prenio je Tanjug.

Zbog tolikih patnji palestinskih civila raste želja da se ofanziva što prije okonča i da se još više ne pogorša eventualnom trećom fazom, borbom u urbanim centrima, kada bi bilo još više žrtava na obje strane.