The Guardian
0

'Izraelska vojska koristila palestinsku djecu kao živi štit'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonski The Guardian u utorak prvu stranicu posvećuje dokazima koje je prikupio o navodnim ratnim zločinima protiv Palestinaca tokom izraelske vojne ofanzive na pojas Gaze početkom godine.

List navodi da je tokom jednomjesečne istrage došao do dokaza o tome da je izraelska vojska koristila palestinsku djecu kao živi štit i da su na njenoj meti bili medicinsko osoblje i bolnice.

Prema svjedočenjima koja objavljuje list, civili su bili meta vatre iz naoružanih izraelskih bespilotnih letjelica, toliko sofisticiranih da su u stanju da s visine raspoznaju boju odjeće mete.

Ova svjedočenja daju dodatnu težinu postojećim zahtjevima organizacija za zaštitu ljudskih prava da Ujedinjene nacije provedu punu istragu o izraelskoj operaciji "Liveno olovo", piše Guardian.

Ta operacija je pokrenuta protiv Hamasa, ali je za sobom ostavila 1.400 mrtvih palestinskih civila, uključujući blizu tri stotine djece, navodi list.

Nekoliko je razloga za međunarodnu istragu koja se traži, piše u uredničkom komentaru Guardian: sukob bi mogao ponovno buknuti svakog trenutka budući da je novi premijer Netanyahu odlučan završiti posao; težina incidenata govori da oni nisu izolirani, već da su dio novoga smrtonosnog trenda.

Najzad, zaključuje Guardian, Izrael nije imun od međunarodnog stava prema ovom pitanju, ono što čini i iz čega se izvlači uticat će na odnose međunarodnog prava prema budućim sukobima i konačno – svima je jasno čemu izostanak djelovanja vodi: novom ratu i trećoj palestinskoj intifadi, piše Guardian.