Svijet
0

Izraelska vlada odobrila oslobađanje 200 Palestinaca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelska vlada odobrila je u nedjelju ujutro oslobađanje oko 200 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, u potezu pokazivanja dobre volje prema palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu.

Izraelski ministar transporta Shaul Mofaz, jedan od kandidata za novog vođu vladajuće partije Kadima, umjesto premijera Ehud Olmerta, i još četiri ministra iz vjerske stranke Shas glasali su protiv.

Olmertov kabinet je saopćio da je oslobađanje "potez radi jačanja povjerenja s ciljem da se potaknu umjerenjaci u Palestinskoj samoupravi i mirovni proces".

Neki izraelski ministri smatraju, međutim, da će se takvim potezom još više otežati oslobađanje izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Njega su prije nešto više od dvije godine oteli palestinski ekstremisti, povezani s vojnim krilom Hamasa, iz pojasa Gaze u prekograničnom napadu na jug Izraela.

Organizaciija žrtava terora Almagor kritizirala je u nedjelju odluku vlade o oslobađanju Palestinaca, pogotovo što su na listi dvojica koja su navodno umiješana u ubistva Izraelaca.

Organizacija je najavila da će objaviti fotografije ljudi koje su ubili ranije pušteni palestinski zatvorenici i organizirali ulične demonstracije u narednih nekoliko dana.

Organizacija Almagor je podsjetila da su vrijeme potpisivanja prvog privremenog mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) 1993. pušteni zatvorenici koji su ubili više od 1.400 ljudi.

Oslobađanje zatvorenika spominjano je nedavno u Parizu u razgovoru između Olmerta i Abbasa. Detalji su razmotreni kada su se njih dvojica sastala ranije ovog mjeseca u Jerusalemu, prenio je Tanjug.

Puštanje zatvorenika bilo je tema razgovora izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka i palestinskog premijera Salama Fayyada, održanih u subotu nevečer.

Barak je primo Fayyada u svom domu u Tel Avivu, naglasivši značaj efektivnih palestinskih mjera u borbi protiv terorizma i najavio da će podržati projekte za jačanje palestinske ekonomije na Zapadnoj obali, označivši ih ključnim za mirovni proces.

Iz Fayyadova ureda izdano je saopćenje u kome se navodi da je on tražio od Baraka obustavljenje širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i vojnih upada na tu teritoriju, jer se time podriva autoritet njegove vlade.

Fayyad je ponovio i palestinski zahtjev da se pusti Marvan Barguti, nekadašnji popularni vođa Fataha na Zapadnoj obali, koji služi pet doživotnih kazni za umiješanost u ubistvo četvero Izraelaca i jednoga grčkog kaluđera.

U izraelskim zatvorima nalazi se oko 11.000 palestinskih zatvorenika i njihovo oslobađanje je jedan od glavnih zahtjeva palestinske strane.