Svijet
0

Izraelska vlada: Napad na školu neće prekinuti mirovni proces

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ubistvo osam ljudi u jevrejskom vjerskom koledžu od palestinskog napadača neće uništiti mirovne pregovore, saopćila je izraelska vlada.

Napadač je ubijen nakon što je otvorio vatru iz puške po prepunoj biblioteci u koledžu Mercaz Harav u zapadnom Jerusalemu, javio je BBC.

Izraelska policija saopćila je da je napadač bio Palestinac iz istočnog Jerusalema.

Neki Izraelci su pozvali na prekid mirovnih razgovora s Palestincima, ali je izraelska vlada saopćila da će se oni nastaviti.

Predsjednik Palestinskih vlasti Mahmud Abbas osudio je svoje suparnike iz Hamasa - koji kontroliraju pojas Gaze - što su pozdravili napad.

Hamas je opisao napad kao "prirodnu reakciju" na izraelsku vojnu akciju u pojasu Gaze prošle sedmice u kojoj je ubijeno više od 120 Palestinaca.

Izraelska operacija imala je za cilj zaustaviti palestinske ekstremiste da ispaljuju rakete iz Gaze koje su pogađale njegove pogranične gradove prvi put otkako je okončao svoje stalno vojno prisustvo u Gazi u 2005.

Palestinsko rukobvodstvo podijeljeno je između Abbasovog pokreta Fatah, koji kontrolira Zapadnu obalu, i Hamasa, koji vlada Gazom otkako je iz nje protjerao Fatahove snage prošle godine.

"Oni koji slave ubice pokazali su se i sami kao neprijatelji ne samo Izreala nego i kao neprijatelji mira i pomirenja", izjavio je Mark Regev, portparol izraelske vlade.

Iako je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon osudio napad, Vijeće sigurnosti nije se uspjelo složiti o zajedničkoj izjavi u četvrtak navečer.

Libijski ambasador izjavio je da njegova zemlja i još nekoliko drugih žele da se zajednički osude ubistva u Jerusalemu i izraelski napadi u kojima je ubijen veliki broj civila, uključujući i djecu, u pojasu Gaze.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin - koji trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti - upitao je, međutim, koliko težak može biti teroristički napad da bi se osudio, ne ulazeći u cjelokupnu historiju izraelsko-palestinskog sukoba.