Svijet
6

Izraelska policija zatvorila ulaz u kompleks džamije Al-Aksa

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelska policija zatvorila je jutros kompleks džamije Al-Aksa zbog tenzija stvorenih između više hiljada palestinskih vjernika i Jevreja koji su pokušali ući u kompleks bogomolje povodom posljednjeg dana jevrejskog praznika Sukota. 

"Izraelska policija zatvorila je ulaz Al-Magharbeh kroz koji su najčešće u kompleks nasilno ulazili jevrejski doseljenici", kazao je u razgovoru za Anadoliju zvaničnik jordanske islamske zadužbine koja upravlja Al-Aksom, Sheikh Azzam al-Khatib. On je dodao kako na stotine palestinskih vjernika još uvijek ulazi u Al-Aksu uzvikujući "Allahu ekber". 

Veći broj Jevreja rano jutros je nasilno ušao u kompleks Al-Akse u pratnji izraelske policije.

"Još jučer smo zatražili od izraelske policije da spriječi doseljenike da ulaze, međutim, oni su to odbili. Tenzije su ovdje vrlo visoke", kazao je al-Khatib. 

Kada je riječ o ulasku u A-Aksu, izraelska policija je ranije uvela ograničenja za palestinske vjernike prema kojima ulazak u Al-Aksu nije dozvoljen Palestincima mlađim od 50 godina. 

Proteklih mjeseci u pomenutom kompleksu zabilježen je veliki broj nasilnih upada jevrejskih doseljenika koji su najčešće bili u pratnji izraelske policije. 

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, dok Jevreji vjeruju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.