U ranim jutarnjim satima
0

Izraelska policija uklonila aktiviste iz naselja E1 na Zapadnoj obali

Anadolija
Iako je izraelski Vrhovni sud u petak donio odkulu da kamp na svom mjestu može ostati još šest dana, izraelska policija je uklonila palestinske i međunarodne aktiviste sa područja na Zapadnoj obali na kojem Izrael planira izgradnju novog stambenog naselja. Aktivisti su sve do rano jutros na području nazvanom E1, a koje se prostire između Jerusalema i jevrejskog naselja Maale Adumim, živjeli u oko 20 šatora.

Palestinci strahuju da će izgradnja naselja na području E1 predstavljati prijetnju za buduću palestinsku državu.

Abir Kopty, glasnogovornik jedne palestinske aktivističke grupe, je na svom Twitteru objavio da je tokom akcije iseljenja šatorskog naselja šest ljudi povrijeđeno i prebačeno u bolnicu. Micky Rosenfeld, glasnogovornik izraelske policije, je izjavio da tokom akcije nije bilo povrijeđenih, prenosi BBC.

Aktivisti su izjavili da su na tom području željeli izgraditi selo i nazvati ga Bab al-Shams, prema poznatom romanu o palestinskoj historiji.

Među aktivistima se u šatorskom naselju nalazio i Mustafa Barghouthi, poznati palestinski političar. Taktika aktivista na području E1 oslikava ponašanje izraelskih doseljenika, koji svoje pravo na naseljavanje dijelova Zapadne obale objavljuju izgradnjom pokretnih domova na brežuljcima, a koje policija oficijelno ne sankcioniše.

Izraelski planovi o razvoju područja E1 su već godinama u pripremi, ali su pokrenuti tek u decembru prošle godine, nakon što su Palestinci uspjeli da promijene svoj status u Ujedinjenim nacijama.