Svijet
0

Izraelska policija pretražila 20 zgrada u istrazi protiv Ehuda Olmerta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Policija je u nedjelju pretražila više od 20 vladinih zgrada u potrazi za dokazima u nizu krivičnih istraga protiv premijera Ehuda Olmerta.

Istrage - sve povezane s aktivnostima prije nego što je Olmert postao premijer - zaprijetile su slabljenjem izraelskog lidera u vrijeme rastućih nadanja u mirovni proces s Palestincima.

Među pretraženim zgradama su Ministarstvo industrije i trgovine, Pošta i jerusalemska Gradska vijećnica, saopćio je policijski portparol Mickey Rosenfeld, javio je AP.

"Policijski istražitelji pretražuju brojne vladine i privatne urede u vezi s tri istrage koje su u toku", izjavio je Rosenfeld.

Kazao je kako vlasti očekuju da će biti zaplijenjeni dokumenti i ostali materijali, ali nije pružio nikakve detalje.

Zvaničnici u Olmertovom uredu odbili su dati komentar. Premijer je u više navrata negirao da je počinio bilo šta protuzakonito i odbacivao je istrage kao politički lov na vještice.

U jednom slučaju, Olmert je osumnjičen za kupovinu luksuzne kuće u Jerusalemu po industrijskom popustu od građevinske firme u zamjenu za davanje građevinske dozvole istoj firmi. Olmert je bivši gradonačelnik Jerusalema.

U drugom slučaju, policija istražuje sumnje da se Olmert ponašao protuzakonito kada je bio ministar trgovine početkom ove decenije. Vlasti sumnjaju da je Olmert usmjerio vladin grant prijatelju i da je uredio neprimjerena politička imenovanja.

Olmert je također osumnjičen da je pokušao - neuspješno - namjestiti prodaju druge po veličini izraelske banke u korist dvojice suradnika dok je bio ministar finansija u 2005.

Olmerta prate navodi o korupciji tokom njegove trodecenijske političke karijere, ali nikada nije bio osuđen za bilo kakvo krivično djelo.

Olmert se priprema za bliskoistočnu mirovnu konferenciju ovog mjeseca u Annapolisu. On se nada da će taj skup postati lansirna rampa za mirovne pregovore s Palestincima nakon sedmomjesečnog prekida.

Podizanje optužbe u bilo kojoj od tri istrage koje se vode protiv Olmerta nanijelo bi težak udarac mirovnim naporima. Iako Olmert neće biti prisiljen da odstupi, on će vjerovatno biti ozbiljno oslabljen i suočit će se s velikim pritiskom javnosti da odstupi s položaja.