UN
0

Izraelska gradnja naselja suprotna naporima mirovnih posrednika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ujedinjene nacije (UN) osudile su zastoj u mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca do koga je došlo samo šest sedmica nakon obnove direktnog dijaloga u cilju okončanja višedecenijskog sukoba.

Pomoćnik generalnog tajnika UN-a za političke poslove Oscar Fernandez Taranco ukazao je da je odluka Izraela o izgradnji 238 novih stambenih jedinica u istočnom Jerusalemu kršenje međunarodnog prava i da je suprotno naporima četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika (UN, EU, SAD i Rusija) da riješe sukob.

  • Šest sedmica nakon što su direktni izraelsko-palestinski pregovori počeli u Washingtonu, mi smo u ćorsokaku, rekao je Taranco na redovnom mjesečnom zasjedanju u sjedištu UN-a, prenijeli su u utorak izraelski mediji.

On je upozorio da generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon smatra da će se vrlo teško ponovo otvoriti vrata mira ako jednom budu zatvorena.

Taranco je takođe naglasio da nema alternative pregovorima koji će dovesti do sporazuma o stvaranju nezavisne države Palestine koja će živjeti uz Izrael u miru i sigurnosti.

Izraelska vlada odobrila je prošle sedmice tendere za izgradnju, uprkos pozivima da se zamrzne podizanje novih kuća za Jevreje kako bi se povećale šanse za mirovni sporazum s Palestincima.

Ograničeni desetomjesečni moratorij na izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali istekao je 26. septembra i izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odbio da ga produži, tvrdeći da je to politički nemoguće.

Moratorij se nije odnosio na istočni Jerusalem ali ni tamo se nije gradilo. Palestinska strana je unaprijed zaprijetila da će prestati da pregovora ako se izgradnja nastavi i na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu.