Elmahdy pokrenula lavinu reakcija
0

Izraelke se skinule u znak podrške egipatskoj aktivistici

Sarajevo-x.com
Kada je egipatska aktivistica Aliaa Elmahdy na internet postavile obnažene fotografije, izazvavši bijes u svojoj zemlji, ni slutila nije kakve će reakcije u drugim krajevima svijeta njen čin izazvati.

Naime, inspirirane 20-godišnjom Egipćankom i njenim hrabrim potezom, u znak solidarnosti 40 Izraelki je poziralo bez odjeće noseći tarnsparent koji je prekrivao najintimnije dijelove njihovih tijela.

Na transparentu je na arapskom i hebrejskom bila ispisana poruka: "Omaž Aliaa Elmahdy. Sestre iz Izraela" sa sloganom "Ljubav bez granica".

Izraelke su se u ovoj akciji okupile na inicijativu 28-godišnje Or Templar koja je pokrenula Facebook grupu pozivajući žene da joj se pridruže, ostave po strani svoja politička razmimoilaženja i izraze svoju podršku.

"Djevojke, dajmo svijetu razlog da vide jedinstvenu ljepotu izraelskih žena", napisala je Templar na Facebook stranici.

Templar je pozvala sve žene bez obzira na to da li su Jevrejke, Arapkinje, heteroseksualne ili lezbijke, jer to, kako je kazala, ne igra nikakvu ulogu.

"Pokažimo onima koji sumnjaju, da naš međunardoni diskurs ne ovisi o vlastima", napisala je Templar, koja je na ovaj način željela dati podršku Elmahdy koja je prošle sedmice šokirala svoje sunarodnike postavivši na svoj blog fotografije na kojima je u potpunosti gola.

Ovim činom Elmahdy je na sebe navukla bijes brojnih, a pored stotina hiljada uvredljivih komentara, dobila je i prijetnje smrću.

Aliaa Elmahdy
Aliaa Elmahdy
"Nerviralo me je to i pomislila sam 'Kada se žena liberalnih shvatanja ne može izraziti u Cairu, moram pokazati solidarnost''', kazala je Templar.

Inače, ateistica Aliaa Elmahdy je kazala da nema namjeru odustati od borbe za slobodu.

"Seksizam nad ženama u Egiptu je nestvaran, ali ja ne idem nigdje, borit ću se do kraja. Mnoge žene nose veo samo kako bi pobjegle od uznemiravanja i mogle hodati ulicama. Spremna sam živjeti u opasnosti i pod prijetnjama kako bismo ostvarili stvarnu slobodu za koju se svi Egipćani bore i umiru svakodnevno", izjavila je nedavno Elmahdy.