Svijet
0

Izraelka kažnjena jer ne želi obrezati svog sina

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Jednoj Izraelki je presuđeno da plaća 140 dolara dnevno zbog odbijanja da obreže svog jednogodišnjeg sina u skladu sa jevrejskim zakonom.

"Beba je rođena s medicinskim problemom, tako da ga nismo mogli obrezati osmog dana, kao što je uobičajeno", prenijeli su izraelski mediji riječi dječakove majke Elinor.

"Kako je vrijeme prolazilo, počela sam čitati o tome šta se zapravo događa kod obrezivanja i shvatila sam da to ne mogu učiniti svome sinu. On je savršen takav kakav je", dodala je.

Sud je, međutim, ocijenio da majka na ovaj način želi dobiti razvod od supruga, kao i da je to protivljenje jevrejskim običajima.

Krajem oktobra je rabinski sud, koji nadgleda pitanja religije, uključujući brak i razvod, ocijenio da majka mora obrezati svoga sina sedam dana nakon što je to zatražio i njen muž.

Elinor tvrdi da je otac u početku podržavao odluku da ne obrezuju sina, ali se potom neočekivano predomislio tokom rasprave na rabinskom sudu.

"Obrezivanje je standardni hirurški zahvat koji se vrši na svakom jevrejskom dječaku, tako da samo jedan roditelj to ne može spriječiti, osim ako se dokaže da je to medicinski opasno po dječaka", ocijenile su sudije rabinskog suda.

Odvjetnik koji zastupa Elinor ističe da rabinski sud ne može prisiliti majku da obreže sina. Žena se žalila na odluku rabinskog suda, ali je na kraju kažnjena tako da mora plaćati 140 dolara svakog dana sve dok ne obreže sina, bez obzira na činjenicu što je nezaposlena i nema novca.

Elinor sada planira podnijeti žalbu Visokom sudu pravde, u nadi da će poništiti odluku rabinskog suda.