Svijet
0

Izraelci ubili lokalnog zapovjednika Brigada mučenika al-Aqsa

FENA
Tijelo ubijenog Dahuda Katunija
Tijelo ubijenog Dahuda Katunija
Izraelski vojnici u srijedu su ubil visokog palestinskog aktivistu tokom racije u cilju hapšenja osumnjičenih u gradu Nablusu na Zapadnoj obali, saopćili su medicinski radnici i izraelski vojni zvaničnici.

Oni su kazali da je lokalni zapovjednik Brigada mučenika al-Aqsa, oružanog ogranka pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, ubijen u raciji, javio je Reuters.

Izraelska vojska je saopćila da je ubijeni Palestinac Dahud Katuni (24) stajao iza samoubilačkog bombaškog napada u martu u kojem su ubijena četvorica Izraelaca u blizini jevrejskog naselja.

"Dvojica naoružanih ljudi primicala su se našim snagama i vojnici su otvorili vatru na njih. Jedan od terorista je ubijen a drugi je ranjen", izjavio je vojni portparol.

Nasilje se desilo u jeku rasta izraelsko-palestinskih tenzija. U izraelskom zračnom udaru u utorak koji je imao za cilj ekstremiste ubijeno je troje djece u pojasu Gaze, u pojačanim izraelskim zračnim udarima po naoružanim grupama koje ispaljuju rakete po južnom Izraelu.