Gaza
0

Izraelci ubili jednu i ranili tri osobe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan Palestinac je ubijen a tri su ranjena kada su Izraelci u četvrtak gađali sjeverni dio Gaze, doznaje se iz palestinskih medicinskih izvora.

Izraelska vojska je potvrdila da su vojnici otvorili vatru na nekoliko osoba koje su pokušale da uđu u sigurnosnu zonu duž granice između Izraela i Gaze.

Vojnici su otvorili vatru nakon upozoravajućeg pucnja, izjavio je vojni glasnogovornik koji je želio da ostane anoniman.

Jedan izvor iz paelstinske lokalne bolnice je izjavio da je ubijena osoba 22-godišnji pastir.

Glasnogovornik medicinskih službi Hamasa u pojasu Gaze Adham Abou Selmiya izjavio je ranije za agenciju AFP da su ranjene četiri osobe, od kojih dvije vrlo teško.

On je kazao da su dvije teško ranjene osobe 14 -godišnji dječak ranjen u glavu i jedan mladić pogođen u leđa. Druge dvije osobe su imale 17 i 18 godina.

Žrtve su "ranjene dok su tražile pijesak na sjeveru pojasa Gaze".

Česti su incidenti duž granice između pojasa Gaze i Izraela, gdje je izraelska vojska zvanično naredila 2008. godine da zona od 300 metara širine bude zabranjena za palestinsko stanovništvo.

Prema podacima UN-a i nevladinih organizacija, vojska je otada de facto proširila tu zonu u unutrašnjost palestinskog teritorija koji kontrolira islamistički pokret Hamas.