U vodama Kipra
0

VIDEO / Izraelci presreli humanitarni konvoj za Gazu, 15 mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Petnaest osoba je izgubilo život kada je izraelska mornarica u ponedjeljak presrela konvoj od šest brodova, sa 10.000 tona humanitarne pomoći za Palestince, koji je krenuo iz Turske za pojas Gaze, javila je izraelska televizija, a prenio Reuters.

Izraelski TV Kanal 10 javio je da su se izraelski komandosi popeli na brodove, gdje su naišli na žestok otpor propalestinskih aktivista.

Brodovi, koje predvodi turski brod sa 600 ljudi, krenuli su u nedjelju sa mjesta okupljanja u međunarodnim vodama kod Kipra koji je udaljen 400 kilometara od pojasa Gaze, podsjetio je Reuters.

Izrael je u nedjelju upozorio da će taj konvoj biti zaustavljen.

Na vijest o izraelskom presretanju konvoja, kako je javio Associated Press, deseci Turaka pokušali su ući u izraelski konzulat u Istanbulu. Oni su konzulat zasuli kamenjem a njihov ulazak je spriječila turska policija.

Izrael, koji već tri godine drži pojas Gaze u blokadi otkad je na vlast došao Hamas, ranije u nedjelju je saopćio da će spriječiti flotilu da dođe do Gaze.

Dogodi li se to, organizatori ove akcije bi mogli biti uhapšeni i deportirani, a njihov tovar će biti oduzet i eventualno isporučen Gazi preko izraelskih kanala, izjavio je neimenovani izraelski vojni dužnosnik.

Ovu pomoć organizirale su propalestinske organizacije i jedna turska organizacija za zaštitu ljudskih prava. Turska je uputila molbu Izraelu da propusti konvoj brodova i potvrdila da je pomoć koju prevoze humanitarna.

Izrael je već pripremio privremeni logor za aktiviste organizatore ove pomoći u obalnom gradu Ashdodu i najavio da će pomoć prvo biti pregledana, a zatim distribuirana u Gazu kanalima koje odobri ta zemlja.

Tursko ministarstvo osudilo je napad na brodove i zatraženo je "hitno objašnjenje" iz Izraela. U saopštenju se navodi kako je Izrael prekršio međunarodne zakone i zbog toga će snositi posljedice, izvijestio je AP.