Svijet
0

Izraelci nastavljaju napredovati u Gazi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelske snage nastavljaju u nedjelju sa žestokim napadima protiv Hamasovih boraca, a izraelski mediji javljaju da je pješadija uz podršku tenkova i avijacije zauzela određena područja i podijelila pojas Gaze na tri dijela.

Pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika DPA javlja da se izraelski vojnici na terenu uglavnom suočavaju s Hamasovom minobacačkom vatrom, dok direktnih sukoba ima malo.

"Djelujemo na vrlo zahtjevnom području koje je Hamas dobro pripremio kako bi odbio napad", kazao je on.

Mediji u Izraelu tvrde da Hamas ima 16.000 naoružanih pripadnika čije je najjače oružje nekoliko desetaka minobacača promjera 120 milimetara.

AFP prenosi da su izraelski vojnici i oklopna vozila došli nadomak nekadašnjeg židovskog naselja Netzarim, a da se približavaju i gradu Gazi.

Izraelske snage, prenose agencije tvrdnje medija u Izraelu, uspjele su zauzeti određena područja i tako međusobno izolirati skupine Hamasovih boraca kako bi ih lakše svladali.

Palestinski izvori navode da je od početka kopnenog napada u subotu uvečer poginulo najmanje 17 Palestinaca a 130 je ranjeno. Izraelci su potvrdili da je 30 njihovih vojnika ranjeno a odbacili su Hamasove tvrdnje da je devet izraelskih vojnika ubijeno, a dva zarobljena.