Svijet
0

Izraelci dozvolili raspoređivanje palestinskih policajaca u Dženinu

FENA
Izrael je dao zeleno svjetlo za raspoređivanje nekoliko stotina palestinskih policajaca u gradu Dženinu, na sjeveru okupirane Zapadne obale, saopćilo je u utorak izraelsko ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Ehud Barak razgovarat će u srijedu o modelima raspoređivanja policajaca s palestinskim premijerom Salamom Fayyadom u Jerusalemu, saopćio je isti izvor.

Policijske snage će biti zadužene za održavanje reda, a izraelska vojska će zadržati pravo da hapsi Palestince tražene zbog antiizraelskih aktivnosti, precizirao je on.

Na sličan način su palestinski policajci raspređeni proteklih mjeseci u gradovima Nablus i Tulkarem na sjeveru Zapadne obale.

"Ideja je da se raspoređivanje policije nastavi i u drugim palestinskim autonomnim gradovima i da se svaki put testiraju rezultati", izjavio je agenciji AFP jedan visoki zvaničnik ministarstva koji je želio da ostane anoniman.

On je pohvalio saradnju između izraelske vojske i palestinske policije u Tulkaremu zbog koje je znatno smanjena krađa automobila u Izraelu.