Raste broj palestinskih žrtava
183

Izrael zatvara puteve ka Gazi, nema lijekova i medicinskih zaliha

FENA
Izraelski vojnici uhapsili su dječaka iz Palestine koji je bacao kamenje na vojnike (Foto: AFP)
Četiri Palestinca poginula su u petak navečer u novom izraelskom vazdušnom udaru na pojas Gaze, čime je broj palestinskih žrtava u eskalaciji nasilja od srede povećan na 28, dok je najmanje 270 ranjeno, rekli su palestinski zvaničnici.

U međuvremenu su izraelske vazduhoplovne snage napale grad Gazu, Kan Junis i Rafu na jugu, a izraelska armija saopćila da zatvara za civilni promet tri puta koja vode ka ili se graniče s pojasom Gaze, što se smatra nagovještajem mogućeg pojačavanja vojnih položaja.

Nešto ranije politički izvori su rekli da izraelski ministar odbrane Ehud Barak traži odobrenje vlade za mobilizaciju do 75.000 rezervista za kampanju u tom palestinskom području, a to se tumači mogućom pripremom za kopnenu ofanzivu, prenosi Reuters.

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi je precizirao da je četvoro Palestinaca poginulo u petak navečer u udaru na izbjeglički logor Magazi. Na meti udara bila je kuća i dvojica ubijenih su braća. Nije međutim odmah bilo jasno da li se radi o civilima ili militantima.

Prije tih napada ministar zdravlja iz Hamasa Mufid al Mukalalati je upozorio na pres-konferenciji u pojasu Gaze da nema lijekova i medicinskih zaliha.

On je apelovao na arapske zemlje i sve strane da upute pomoć, zahvalivši Egiptu za pomoć koja je već ponuđena.

Od kako je u srijedu ubijen komandant vojnog krila Hamasa u izraelskom vazdušnom napadu poginulo je troje Izraelaca u eksploziji palestinskih raketa, a 16 ih je ranjeno.

Ova eskalacija nasilja podstakla je zabrinutost da bi mogao izbiti ne samo rat između Hamasa i Izraela nego širi regionalni sukob u vrijeme nove strateške realnosti širom Bliskog istoka.