Svijet
0

Izrael za obnavljanje mirovnih pregovora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni kazala je u četvrtak u telefonskom razgovoru s novom američkom državnom tajnicom Hillary Clinton da bi trebalo što prije obnoviti mirovne pregovore s Palestincima, saopćilo je njeno ministarstvo.

Prema riječima glasnogovornika ministarstva, Livni je naglasila kako je neophodno obnavljanje pregovora s Palestinskom samoupravom kojom predsjedava Mahmud Abbas, iz kojih bi bio isključen islamistički pokret Hamas.

Livni je predložila da Izrael učestvuje u "međunarodnim naporima za pomoć civilnom stanovništvu" Gaze koje je puno propatilo za vrijeme izraelskog bombardiranja.

Hillary Clinton je obećala u četvrtak u telefonskom razgovoru s palestinskim liderom Mahmudom Abbasom da će raditi na "trajnom miru" na Bliskom istoku, saopćila je Palestinska samouprava, prenosi AFP.

Američka državna tajnica "je govorila o neophodnosti pružanja podrške predsjedniku Abbasu i Palestinskoj samoupravi, kako bi se što prije postigao pravedan i trajan mir", izjavio je Abbasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina.