Bez izvinjenja
0

Izrael vraća zaplijenjene brodove Turskoj

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izreal će vratiti Turskoj humanitarne brodove koje su njegovi komandosi zauzeli u martu prilikom pokušaja proboja blokade Gaze, kada je poginulo devetoro turskih aktivista, saopštili su danas izraelski zvaničnici.

Turska, nekadašnji saveznik Izraela, povukla je zbog tog događaja svog ambasadora i suspendovala zajedničke vojne vježbe. Komandosi su izvršili raciju na brodu "Mavi marmara" i zauzeli još pet brodova.

Zvanična Ankara je zatražila izvinjenje, ali je Izrael odbio tu mogućnost.

Razgovori o oslobađanju  "Mavi marmare" i još dva turska broda iz humanitarne flote bili su otežani zahtjevom Izraela da vlasnici plovila obećaju da brodovi više neće biti korišteni za probijanje blokade.

"Juče je donesena odluka da se brodovima dozvoli da odu bez dodatnih uslova. Turska je obaviještena o tome i brodovi će uskoro otići", izjavio je jedan turski zvaničnik.

Turska Ambasada u Izraelu ugovara aranžmane o preuzimanju brodova iz luka u Haifi i Ašdodu.

Izrael je ublažio trgovinsku blokadu Gaze, čijih 1,5 miliona palestinskih stanovnika zavise od humanitarne pomoći. UN i EU su zatražili da dobiju veći pristup teritoriji, ali su se takođe izjasnili protiv daljih pokušaja proboja blokade.