Svijet
0

Izrael vraća palestinske bjegunce u pojas Gaze

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izrael je danas vratio 32 pripadnika jednog klana povezanog s palestinskim Fatahom, od ukupno 188 Palestinaca koji su sinoć pobjegli iz pojasa Gaze na izraelsku teritoriju od sukoba sa rivalskim Hamasom.

Izraelska strana planira da uskoro i preostale Palestince pošalje nazad u Gazu, javljaju agencije.

Jedan zvaničnik Hamasa izjavio je da su vraćene ljude odmah pritvorili pripadnici sigurnosnih snaga te radikalne islamističke organizacije, koja kontroliše pojas uz obalu Sredozemnog mora.

Izrael se odlučio na takav korak nakon što su palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, vođa Fataha, i palestinski premijer Salaam Fayad povukli raniji zahtjev upućen izraelskom ministru odbrane Ehudu Baraku, da desetine stanovnika Gaze zbog sukoba na toj teritoriji bude pušteno u Izrael i potom prebačeno na Zapadnu obalu.

U jučerašnjim sukobima između sigurnosnih snaga Hamasa i klana Hiles, bliskog Fatahu, u gradu Gazi poginulo je devet osoba, a više od 90 je ranjeno.

Pristanak Izraela da otvori granične kapije bjeguncima iz klana je neoubičajen, imajući u vidu da su nešto više od godinu dana granice s Gazom bile uglavnom čvrsto zatvorene i da je i palestinskim civilima, kojima je hitno potrebna medicinska pomoć, bilo teško da stignu do doktora.

Ovog puta su, međutim, 22 ranjenika iz klana smještena u izraelske bolnice i oni se za sada neće vraćati u Gazu.

I egipatski zvaničnici su sinoć uz Abbasa i Fatah tražili od Izraela da pusti preko granice Palestince koji bježe da bi spasili goli život.

Izvori bliski izraelskoj odbrani navode da je Abbasova i Fayadova odluka da se bjegunci vrate odraz sukoba u samom Fatahu.

Palestinski izvori su to objasnili protivljenjem Fataha premještanju stanovništva s jedne palestinske teritorije na drugu.

Hamas je, međutim, to drugačije protumačio objavivši da je Izrael zapravo odbio da primi većinu onih koji su bježali, pa im nije preostalo ništa drugo osim da se vrate.

Subotnji sukobi su izbili rano ujutro kada su snage Hamasa opkolile jednu zgradu u gradu Gazi kako bi uhapsili 11 osoba osumjičenih za nedavnu eksploziju na plaži, u kojoj su ubijena petorica hamasovaca i jedna šestogodišnja djevojčica.

Snage Hamasa i članovi Hiles klana razmjenjivali su minobacačku vatru i pucali iz automatskih pušaka gotovo čitavog dana.

Hamas je u junu 2007. na silu preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, pobjedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu.

Od tada Fatah dominira samo Zapadnom obalom. Pokušaji Egipta da posreduje u pomirenju rivalskih frakcija nisu urodili plodom, a najnovija eskalacija nasilja ih je još više udaljila, jer dvije strane optužuju jedna drugu za početak jučerašnjih krvavih sukoba.