Radnici ogorčeni odvajanjem
1

FOTO / Izrael uveo posebne autobuse za palestinske radnike

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Palestinski radnici oštro su reagovali na odluku izraelske uprave da obezbijedi posebnu autobusku liniju za prevoz Palestinaca. Linija je otvorena za palestinske radnike iz grada Kalkilya, koji na posao putuju na izraelsku teritoriju. Palestinski radnici neće imati pravo da koriste drugi javni prijevoz, osim pomenute autobuske linije.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Izraela Yigal Palmor, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, ovaj potez je pravdao namjerom da se palestinskim radnicima olakša dolazak na posao. On je kazao kako Palestinci iz Kalkilye, gradića u sjevernom dijelu Zapadne obale, na radna mjesta u Izraelu dolaze nakon dobijanja specijalnih radnih dozvola. U svrhu olakšanja njihovog transporta, kako je ustvrdio glasnogovornik, uvedena je posebna autobuska linija.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Palestinci nerijetko žele doći raditi u Izrael. Palestinci su do sada koristili autobuske linije koje polaze iz izraelskih naselja. Do autobuskih stanica morali su dolaziti pješke, ili su pak do graničnih prijelaza stizali taksijem. Sada je uvedena nova linija koja će umnogome olakšati putovanje palestinskih radnika. Uvođenje nove linije nema za cilj bilo kakvo odvananje ili klasificiranje građana", kazao je Palmor.

U pisanom saopćenju iz Ministarstva komunikacija i saobraćaja Izraela također je obrazložena odluka o uvođenju novih linija.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Uvođenje dvije nove linije nema namjeru separaciju građana po bilo kojoj osnovi. Cilj je olakšanja komunikacija i pružanje što bolje usluge za palestinske radnike koji rade u četvrti Sharon u Tel Avivu. Palestinski radnici imat će pristupačniji i jeftiniji prijevoz od svojih domova do radnih mjesta", navodi se u saopćenju.

Palestinski radnici optužuju Izrael za rasizam

S druge strane palestinski radnici odluku o uvođenju posebnih linija vide kao neprijateljski akt rasističke politike Izraela.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Svakodnevno smo izloženi novim pritiscima Izraela. Danas smo na posao i nazad putovali novim autobuskim linijama, koje su izraelski Jevreji otvorili samo za nas. Zasmetalo im je da se vozimo istim autobusima. Ovo je još jedan pokazatelj rasističke politike Izraela", kazao je Macid Mevafi, palestinski radnik u razgovoru za agenciju Anadolija.

Radnik Iyad es-Sheyh kazao je kako ga sporna odluka podsjeća na rasističku politiku koju je provodila vlada Južnoafričke Republike. Na račun Izraela uputio je optužbe i odluku nazvao "sramnim činom".

Radnik Ibrahim Daas također je oštro osudio sporne linije. On je kazao kako vjeruje da ovo nije posljednja odluka ove vrste koja je došla od izraelske uprave. On je dodao kako se Palestinci pretresaju na svakom koraku, te da se provode posebne mjere kontrole nad Palestincima. On je istakao da je otvaranje autobuskih linija za Palestince još jedan korak u cilju opresije Arapa i "stvaranja velike jevrejske države".

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Radnica Ummu Cihad kazala je da se uprkos izgovorima vidi kako se Jevreji ne žele miješati sa Palestincima.

"Oni sebe vide iznad nas. Ne žele se miješati sa nama. Rade sve kako bismo se mi osjećali kao stranci", kazala je.

Palestinci su već godinama prisiljeni da koriste različite kopnene puteve od onih kojima putuju jevrejski naseljenici na Zapadnoj obali. Segregacija koju je pokrenuo Izrael evidentna je samo u tom dijelu svijeta, a vlada Izraela je pravda mjerama sigurnosti.

U diplomatskim krugovima navodi se kako se iza sporne inicijative o uvođenju novih autobuskih linija krije strah od novih samoubilačkih napada. Generalni sekretar Sindikata radnika Zapadne obale Shahir Said kazao je kako od 85.000 Palestinaca koji rade u Izraelu, radnu dozvolu ima 55.000.