Svijet
4

Izrael uputio izvinjenje Turskoj zbog napada na brod "Mavi Marmara"

Anadolija
Benyamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benyamin Netanyahu (Foto: AFP)
Premijer Izraela Benyamin Netanyahu uputio je izvinjenje Turskoj zbog napada izraleskih specijalaca na humanitarni brod "Mavi Marmara" u maju 2010. godine, kada je poginulo devet turskih humanitaraca, javio je novinar agencije Anadolija.

Izvori bliski Vladi Republike Turske, potvrdili su da je izraelski premijer uputio izvinjenje Turskoj.

Američki zvaničnici, u izjavi koju su dali tokom leta predsjedničkim avionom "Air Force One", i američki zvaničnici su potvrdili da je Izrael uputio izvinjenje zvaničnicima Turske zbog napada na humanitarni brod.

Premijer Izraela Benyamin Netanyahu uputio je izvinjenje Turskoj zbog napada izraleskih specijalaca na humanitarni brod "Mavi Marmara" u maju 2010. godine, kada je poginulo devet turskih humanitaraca.

Izraelski komandosi presreli su u maju 2010. brod „Mavi Marmara“ koji je prevozio humanitarnu pomoć. U vojnoj intervenciji je smrtno stradalo devet turskih humanitaraca. Incident koji se dogodio u međunarodnim vodama izazvao je veliku napetost između Turske i Izraela. Turski zvaničnici od Izraela zahtijevali su zvanično izvinjenje i isplatu oštete porodicama stradalih.