Svijet
0

Izrael u četvrtak slavi šest decenija postojanja

FENA
Shimon Peres, Foto: AP
Shimon Peres, Foto: AP
Brojni izraelski borbeni avioni letjeli su danas nisko i ispuštali bijeli dim nad područjem Jerusalema, ali razloga za uzbunu nije bilo. Izraelske zrakoplovne snage samo su se uvježbavale za predstojeću proslavu Dana nezavisnosti jevrejske države u četvrtak, javili su lokalni mediji.

Izrael slavi šest decenija od osnivanja 8. maja po jevrejskom kalendaru, a za 14. maj je također predviđena proslava. Tog dana 1948. godine, po gregorijanskom kalendaru, David Ben Gurion, otac izraelske nacije, proglasio je nezavisnost.

Proslava rođendana Izraela bit će velika i skupa, a trajat će zapravo danima i kako se najavljuje utrošit će se bezmalo 100 miliona šekela, skoro 28 miliona dolara. Neki događaji započeti povodom 60 godina Izraela nastavit će se i sljedeće godine, javljaju agencije.

Slavlje će početi, kao i svake godine, već uvečer 7. maja, poslije obilježavanja tužnog Dana sjećanja na poginule u izraelskim ratovima. Ovog puta, pošto se radi okruglom broju, vatromet će još više osvijetliti nebo nad Izraelom od sjevera kraj granice s Libanom, do Crvenog mora do juga na granici s Jordanom, javlja njemačka agencija DPA.

Izraelski umjetnici nastupat će na otvorenom uz centrima gradova širom zemlje. Osim na trgovima, slavit će se i na plažama i izletištima, uz obavezan roštilj.

U zemlji stvorenoj poslije holokausta u Drugom svjetskom ratu, kada je ubijeno 6 miliona Jevreja, djeca će sakupljati 1,5 milion mermenih kamenčića u znak sjećanja na 1,5 milion ubijenih mališana.

Slavit će i beduini i njihovo slavlje simbolizirat će težnju ka toleranciji i koegzistenciji stanovnika Izraela.

Palestinci i njihova arapska braća međutim stvaranje Izraela zovu nakba - katastrofa. Dan nakon proglašenja nezavisnosti, susjedne zemlje Egipat, Sirija, Liban, Jordan i Irak i Saudijska Arabija objavile su rat i napale tek rođenu državu.

Stotine hiljada Arapa je otišlo ili je istjerano silom iz svojih domova na današnjoj teritoriji Izraela tokom tog rata.

Povodom šest decenija postojanja, predsjednik Izraela Shimon Peres bit će domaćin trodnevne konferencije od 13. do 15. maja.

Na proslavu godišnjice izraelske nezavisnosti doći će sljedeće sedmice, kako se očekuje, američki predsjednik George Bush, bivši britanski premijer Tony Blair, šef francuske diplomatije Bernard Kouchner i bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov.

Konferencija nazvana "Suočavanje sa sutrašnjicom" razmotrit će budućnost svjetske zajednice, jevrejskog naroda i Izraela, koji sada ima preko 7 miliona žitelja i danas, međutim, 60 godina nakon stvaranja, ta zemlja je još uvijek pod prijetnjom po egzistenciju i nesumnjivo u centru bliskoistočnih sukoba.