Svijet
0

Izrael u 2014. počeo gradnju više od tri hiljade stanova na palestinskoj teritoriji

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelska vlada je u 2014. godini na okupiranim područjima u Istočnom Jerusalemu i Zapadnoj Obali započela izgradnju 3.100 novih stambenih jedinica, saopćeno je iz jevrejskog udruženje "Peace Now". 

"Peace Now" nevladina je jevrejska organizacija koja zagovara i promoviše ideje mira. U saopćenju ove organizacije se ističe da je izgradnja jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji u 2014. u odnosu na prethodnu godinu porasla za 40 posto. Također se napominje da je Vlada Izraela raspisala tender za izgradnju 450 novih stambenih jedinica na teritoriji Zapadne Obale, a izgradnja bi trebala započeti  do kraja slijedećeg mjeseca.

U izvještaju se ističe da je Natanyahuova vlada u periodu mart 2009. - januar 2015. pripremila 106 planova za izgradnju 13.077 stambenih jedinica. 

Izgradnja jevrejskih naselja u Istočnom Jerusalemu i Zapadnoj Obali jedna je od osnovnih prepreka za palestinsko - izraelske mirovne pregovore. Izraelska vlada je prošle godine donijela odluku o izgradnji hiljada stambenih jedinica i ne planira odustati od te politike. Prema međunarodnom pravu izgradnja ovakvih naselja na palestinskoj teritoriji je bespravna.