Svijet
0

Izrael tvrdi da nije kriv za pogibiju Palestinaca na plaži

FENA
Amir Peretz
Amir Peretz
Izraelski ministar odbrane Amir Peretz izjavio je u utorak uvečer da izraelska vojska nije odgovorna za pogibiju sedam članova jedne palestinske porodice koji su u petak poginuli u eksploziji na jednoj plaži u pojasu Gaze.

Objavljujući rezultate istrage vojne komisije o tome incidentu, Peretz je na konferenciji za novinare rekao da fatalna eksplozija nije izazvana zalutalom izraelskom artiljerijskom granatom kao što se u početku tvrdilo.

Istraga izraelske komisije zasnivala se na televizijskim snimcima nakon eksplozije i proučavanju djelića šrapnela nađenih u tijelima ranjenih.

Zaključeno je da su smrt i povrede Palestinaca najvjerovatnije izazvane eksplozivnom napravom zakopanom u pijesku, ali nije izričito rečeno da li su je podmetnuli Palestinci ili se radilo o izraelskoj mini koja ranije nije eksplodirala.

Organizacija za zaštitu ljudska prava Human Rigts Watch, čije je sjedište u SAD-u, kao i palestinska strana tvrde međutim da su Palestinci poginuli u izraelskom granatiranju, prenijele su agencije.

"Svi dokazi ukazuju da su Palestinci na plaži ubijeni i ranjeni 155-milimetarskom granatom", rekao je predstavnik Human Rigts Watcha Marc Garlasco, dodajući da je njegov zaključak kako se radilo o artiljerijskoj vatri koju su otvorili Izraelci sa sjevera pojasa Gaze.

U eksploziji je poginulo troje djece, a slike tragičnog kraja porodičnog izleta šokirale su ne samo Palestince već i cijeli svijet.

U znak odmazde zbog toga napada vojno krilo Hamasa, organizacije koja predvodi palestinsku vladu, okončalo je neformalni prekid vatre i obnovilo raketne napade na Izrael nakon 16 mjeseci primirja.