Bacili bombu na arapsku porodicu
0

Izrael: Troje djece uhapšeno zbog napada na palestinski taksi

SRNA
Troje izraelske djece uhapšeno je pod sumnjom da su izvršili napad zapaljivom bombom na palestinski taksi i povrijedili šest ljudi, od kojih dvoje teže.

Meta napada bila je jedna arapska porodica koja je išla u supermarket na Zapadnoj obali.

Djeca uzrasta 12 do 13 godina su iz mjesta Bat Ayin, izraelskog naselja južno od Jerusalema. Ovo je bio drugi napad na Arape u augustu u kojem su učestvovali mladi Izraelci, prenio je BBC.

Nekolko sati poslije napada na taksi, grupa mlađih Izraelaca, od kojih su neki imali samo 13 godina, napala je palestinskog tinejdžera u centralnom dijelu Jerusalema i nanijela mu povrede opasne po život.

Napad na taksi dogodio se 16. augusta, a u automobilu su se nalazili članovi jedne palestinske porodice, uključujući dvoje djece. Njihovo vozilo je planulo i prevrnulo se nakon što je pogođeno zapaljivom napravom.

"Policija je uhapsila troje osumnjičenih. Svi su uzrasta 12 i 13 godina i osumnjičeni su da su povezani sa incidentom od prije dvije sedmice, u kojem je molotovljev koktel bačen na jedan palestinski taksi", izjavio je policijski portparol Micky Rosenfeld.

List "Jerusalem Post" piše da su oni uhapšeni jučer i da bi mogli biti pušteni danas poslije ispitivanja.

Napad su osudili američki State Department i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.