Mahmud Abbas
0

"Izrael tajno pregovara s Hamasom"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Palestinski predsjednik i vođa umjerenijeg Fataha Mahmud Abbas rekao je da Izrael trenutno tajno pregovara s rivalskim, islamističkim Hamasom, prenio je u četvrtak navečer kanal 10 izraelske televizije.

Pozivajući se na intervju za BBC na arapskom jeziku, kanal 10 je izvjestio da je u fokusu pregovora između Izraela i Hamasa palestinska država s privremenim granicama.

Abbas je ponovio kritike na račun Izraela, istakavši da ta zemlja nije istinski zainteresovana za mir i da "Washington ne vrši dovoljan pritisak" na nju da se "postigne napredak u mirovnom procesu". Predsjednik Palestinske uprave je ponovo rekao i da se neće kandidovati na narednim palestinskim izborima, zakazanim za januar 2010. On, međutim, nije isključio mogućnost odlaganja izbora za godinu dana.

Hamas je porekao Abbasovu izjavu, naglasivši da nema tajnih pregovora s Izraelom.

  • Stvari o kojima Abu Mazen (Abbas) govori se nikada nisu desile, rekao je portparol Hamasa Favzi Barhum, prenosi palestinski website.

Barhum je optužio palestinskog predsjednika da svoj lični politički neuspjeh podmeće Hamasu.

  • Mi ne pregovaramo s neprijateljem, prenio je izraelski tv kanal njegovu izjavu.

Izrael je prije nepunih godinu dana počeo tronedjeljnu ofanzivu na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, u namjeri da zaustavi pojačanu raketnu vatru iz tog područja na svoju južnu teritoriju. Od tada su raketni napadi i izraelska odmazda bili sporadični, ali Izrael prijeti da neće oklevati da zaštiti svoje građane.